امسال دهمین سال پیاپی است که همایش علمی سلامت روان و رسانه توسط کرسی یونسکو در آموزش سلامت و با همکاری انجمن علمی روانپزشکان برگزار میشود. با اغتنام فرصت مقدم همه اساتید و همکاران عزیز را گرامی میدارم.
موضوع دهمین سال همایش "انگ و چالشهای روانی-اجتماعی در گذر از بحران کرونا" انتخاب شده است. تعریف واژه استیگما در زبان فارسی "انگ" نامیده میشود. واژهی استیگما، توسط گافمن در سال 1963 بهصورت صفتی که عمیقاً فرد را بیاعتبار میکند، مطرح شدهاست. در نظر گرفتن این نکته امری مهم و ضروری است که انگ یک مشکل فردی یا جزیی از بیماری نیست بلکه یک مسئله اجتماعی است که سبب میشود شخص در ارتباط با اختلال خود به بینش دستیابی پیدا نکند؛ همچنین استیگما بهعنوان اصلیترین مانع جهت شروع و ادامهی درمان در بیماریهای روان محسوب میشود.
اگرچه استیگما بهعنوان یک پدیده جهانی شناخته شده و یکی از محورها و مباحث مطرح شده در نهاد بین المللی یونسکو نیز میباشد، اما تجربهی لمس آن و تبعیضهای وارده در هر محیط، از کشوری به کشور دیگر و حتی از شهری به شهر دیگر متفاوت میباشد.
هدف از برگزاری این همایش علاوه بر ارائه تازههای علمی و پژوهشهای مرتبط، بهرهبرداری علمی، پالایش و افزودن دانستههای قبلی در زمینهی انگ، چالشها و ابعاد گسترده آن میباشد. همچنین تلاش شدهاست که این موضوع در بستری از شرایط فرهنگی، قومی و اجتماعی در هر جامعه بررسی شود تا با تحلیل سازههایی که اذهان یک جامعه و باور عامه را میسازد، بتوان به راهحلهایی مفید برای کاستن از انگهای ویرانگری که ما را احاطه نمودهاند، رسید..
استقرار صلح و ایجاد تفاهم متقابل میان ملتها از طریق اشاعه دانش، معرفت و اهتمام در امر نشر فرهنگ و آموزش، با الهام از اهداف سازمان جهانی یونسکو از جمله اهداف کرسی یونسکو در آموزش سلامت نیز قرار گرفتهاست.
کرسی یونسکو تلاش میکند بهعنوان نهاد آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، متولی فراهمساختن زمینههای لازم برای جوامع یادگیرنده و دانشمندان و ظرفیتسازی جهت برابرساختن فرصتهای آموزشی برای همهی اقشار جامعه باشد. ما نیز سعی میکنیم بر اساس اولویتهای کرسی یونسکو که با توجه به شیوع بار اختلالات روان در جامعه و چالشهای جدّی آن، سلامت روان در رأس آن قرار گرفته، برای تمام شهروندان تلاش کنیم.
آنچه اینک بهعنوان همایش ساختار یافته، حاصل کار و تلاش فکری و عملی یکساله همکاران کمیته علمی و اجرایی همایش است که با تلاش مداوم و پیگیری آن به ثمر نشسته است. برخود واجب میدانم مراتب تشکر و امتنان خود را از تلاش تمامی این عزیزان ابراز دارم.
امید میرود درپی یک دهه تعامل با انجمنهای علمی، ارتباطی و رسانهای، در ادامهی رسالت خود بیش از پیش اهتمام ورزیده و گامهایی موثرتر و ارزشمندتر در ارتقا و بهبود کیفیت سطح سلامت روان جامعه برداریم.